Meeste mensen die nu sterven met corona zijn gevaccineerd (maar volgens de media is dat geen slecht teken)

De Daily Mail schreef op 13 juni dat 29 procent van de 42 mensen die waren gestorven met de ‘deltavariant’ volledig was gevaccineerd. Uit een rapport van het Engelse openbare gezondheidsinstituut PHE van 25 juni blijkt dat dit percentage is opgelopen naar 43 procent (50 van de 117), waarbij de meerderheid (60 procent) minstens één dosis heeft gehad.

Dat betekent dat in Engeland de meerderheid van de mensen die sterft met de overheersende ‘deltavariant’ gevaccineerd is. Je zou zeggen dat het vaccin ineffectief is. Nee hoor, schrijven David Spiegelhalter en Anthony Masters voor The Guardian. Dit is precies wat je zou verwachten van een effectief, maar imperfect vaccin, zeggen zij.

De vaccins zijn ‘niet perfect’

Ze komen met een aantal aannames die kant noch wal raken. Zo willen ze dat je je een hypothetische wereld voorstelt waarin iedereen een imperfect vaccin krijgt toegediend. Hoewel het sterftecijfer laag zou zijn, zou iedereen die sterft volledig gevaccineerd zijn. Hoe weten zij zo zeker dat het sterftecijfer laag zou zijn?

Spiegelhalter en Masters erkennen dat de vaccins ‘niet perfect’ zijn, maar beweren dat ze het risico op sterfte aanzienlijk verlagen. Ze voegen daaraan toe dat het risico op sterfte sterk afhangt van leeftijd en dat iemand van 80 die volledig gevaccineerd is net zoveel risico loopt als een ongevaccineerde vijftiger. “Dus we kunnen wat sterfgevallen verwachten.” Met andere woorden: dat ouderen dood neervallen na de prik komt niet door de prik, maar door de leeftijd.

Ruim 26.000 sterfgevallen

De auteurs gaan volledig voorbij aan de talloze sterfgevallen na vaccinatie die gemeld zijn bij het Amerikaanse VAERS, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de VigiAccess-database van de WHO. Begin deze maand stond de teller bij het VAERS op 5165, bij het EMA zijn bijna 15.500 overlijdens gemeld en bij de WHO waren eind mei 5640 sterfgevallen geregistreerd. Dat zijn ruim 26.000 sterfgevallen. Bedenk daarbij dat slechts een fractie van het totale aantal wordt gemeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...