‘Heftig en omstreden’ wetsvoorstel: kabinet wil soort 3e geheime dienst creëren om burgers te bespioneren

In alle stilte probeert het ministerie van Justitie en Veiligheid er een controversieel en ingrijpend wetsvoorstel doorheen te drukken dat het mogelijk maakt om burgers online te bespioneren. Vier privacy-organisaties, waaronder Bits of Freedom, spreken van een ‘schoffering van de tegenmacht’.

“We hebben hier te maken met een heftig en omstreden voorstel dat gaat over de verwerking van gevoelige persoonsgegevens van iedereen in Nederland,” aldus de organisaties. Het demissionaire kabinet dreigt nu een soort derde geheime dienst te creëren die burgers gaat bespioneren.

Niemand wist ervan

Het wetsvoorstel kwam er na een artikel van NRC waarin werd onthuld dat de nationale terrorismecoördinator NCTV online mensen volgt terwijl dat in strijd is met de wet. Het kabinet floot de NCTV niet terug, maar wil de wet juist verruimen. En hoe sneller de wet er is, hoe sneller de coördinator door kan met het bespioneren van burgers.

Het concept van het wetsvoorstel is stilletjes ‘ter consultatie’ aangeboden. Niemand wist ervan, want het ministerie heeft er geen persbericht over gepubliceerd. Daarnaast kunnen mensen slechts vijf werkdagen reageren op het voorstel, terwijl er normaal gesproken minimaal vier weken reactietijd is.

Avondklok

Je kunt hier tot 30 juni reageren op het wetsvoorstel. Eén iemand schrijft: “Deze wet brengt de nationale veiligheid in gevaar en verlaagt de weerbaarheid van de individuen in de samenleving.”

Dit doet een beetje denken aan de avondklok. Die werd door minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid doorgedrukt. Hij wilde geen discussie over de juiste juridische basis, blijkt uit e-mails. Om de discussie hierover te omzeilen, maakte Grapperhaus gebruik van een wet die eigenlijk bedoeld is voor acute noodsituaties zoals natuurrampen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...