Medewerker vaccinatiestraat: ‘Binnen een uur moesten 2 mensen per ambulance worden afgevoerd’

Jan van der Meulen werkt al sinds januari als EHBO’er in de vaccinatiestraat. “We hebben al heel wat meegemaakt, dus op den duur wordt het ook normaal voor je,” zei hij in gesprek met Omrop Fryslan.

De verslaggever vroeg de vrijwilliger in het WTC in Leeuwarden wat hij zoal heeft meegemaakt waarvan hij denkt: dit blijft me echt bij. “Het ergste wat ik heb meegemaakt, was in Drachten, waar we binnen een uur twee mensen per ambulance afgevoerd hebben naar het ziekenhuis,” zei Van der Meulen.

Niet meer te stoppen

“Die hadden zo’n allergische reactie, die was niet meer te stoppen,” vervolgde de medewerker van de vaccinatiestraat. “Ze moesten dus echt afgevoerd worden en ze moesten in het ziekenhuis verder geholpen worden.”

In zo’n geval belt de EHBO de ambulance in goed overleg met de artsen, die eindverantwoordelijke zijn op medisch gebied, legde hij uit. “En dan worden ze afgevoerd.”

Rondom de mond

In het eerste kwartier dat de verslaggever bij Van der Meulen was, moest hij al meerdere keren in actie komen. “We hebben de wachtruimte vol zitten. En de dokter is ook al bij iemand. Die is al een halfuur niet helemaal goed. Het is enorm druk.” Hij zei vooral naar de mond te kijken van mensen die gevaccineerd zijn. “Als er een reactie komt, meestal binnen 10 minuten, is dat vaak rondom de mond.”

[Omrop Fryslan]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...