Grieks alfabet der verschrikking

Nu is het dus de deltavariant van het coronavirus die angst en horror verspreidt. De Britse, Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse versies hebben hun tijd gehad sinds de Wereldgezondheidsorganisatie de mutaties naar de Griekse letters heeft vernoemd om te voorkomen dat individuele landen worden gestigmatiseerd, schrijft Christian Euler.

Het feit dat virussen sinds mensenheugenis voortdurend muteren, is blijkbaar aan de restricties-hardliners voorbijgegaan. Hetzelfde geldt voor het feit dat sinds de ontdekking van de deltavariant noch het aantal ernstige gevallen, noch het aantal sterfgevallen is toegenomen. Zelfs de incidentiecijfers die door Berlijn worden gebruikt om de lockdowns te rechtvaardigen, hebben de laatste tijd niet eens een dubbelcijferig niveau bereikt. En dan is er nog de veelgeroemde vaccinatie, die ook effectief zou zijn tegen de virusvarianten.

Regeringsfluisteraar en Charité-hoofdviroloog Christian Drosten blijft niettemin bij zijn standpunt en waarschuwt dringend om de delta-variant van het coronavirus zeer ernstig te nemen. Karl Lauterbach, die onlangs moest toegeven dat de in regeringskringen omstreden viroloog Hendrik Streeck “volkomen gelijk” had, twitterde intussen: “De delta-variant is een ramp voor armere landen. Het is zo besmettelijk dat je jezelf nauwelijks kunt beschermen zonder lockdown, onbetaalbaar daar. Het zware verloop treft helaas jongere mensen hard. We hadden de vaccinatiecapaciteit eerder moeten opbouwen”. De SPD-politicus, die zijn reputatie van onvermoeibare vermaner eer aandoet, waarschuwde reeds voor de gevolgen voor de ongevaccineerde bevolking.

“Angst voor de deltavariant is onnodig”

Eén reden om de Delta-variant te gebruiken als een welkom instrument om paniek te zaaien zou kunnen zijn om de lockdown en de “federale noodrem” te rechtvaardigen als het laatste redmiddel om het nooit moe wordende virus in te dammen – vooral omdat het voor de Duitse regering een verzwarende omstandigheid is dat de klok tegen haar aan het tikken is: het wordt steeds moeilijker om de noodzaak van de rigide dwangmaatregelen te rechtvaardigen wanneer de situatie in sommige andere landen zich op soortgelijke wijze voordoet als in dit land – ook al zijn daar geen vrijheidsbeperkingen opgelegd.

Zelfs de gruwelvoorspellingen van de deskundigen en modelleurs die loyaal zijn aan de regering zijn niet uitgekomen. Integendeel, ook vóór de door deze wetenschappers geëiste verscherping van de maatregelen bleven de cijfers binnen de perken.

Deskundigen die onafhankelijk zijn van de regering, zoals viroloog Hendrik Streeck, achten de vrees voor de deltavariant “onnodig”. De viroloog vertelde aan de Fuldaer Zeitung dat het bekend is dat vaccins en hygiënemaatregelen “even doeltreffend” zijn tegen de nieuwe variant als tegen de oorspronkelijke vorm van het virus. Hoewel hij van mening is dat de Delta-variant in steeds meer regio’s de overhand krijgt, acht hij een geleidelijke versoepeling van de Corona-eisen op zijn plaats.

Delta wordt niet gevolgd door Epsilon, maar door Delta plus

De Amerikaanse cardioloog Eric Topol gaat verder: “Er is geen bewijs dat de delta-variant dodelijker is dan de alfa-variant”. Het sterftecijfer is momenteel lager dan voor andere varianten, zei Topol, verwijzend naar een 71 pagina’s tellende “technische briefing” van Public Health England.

In dit dpa-bericht wordt ook niet gesproken over het gevaar van de Delta-variant: het provisorische ziekenhuis dat aan het begin van de Coronacrisis op het beursterrein van Hannover werd ingericht, zal eind september worden ontmanteld. De kosten voor de kliniek, die uiteindelijk niet werd gebruikt, zullen waarschijnlijk ongeveer 39 miljoen euro bedragen, zo maakte het ministerie van Volksgezondheid in Hannover maandag bekend. De kliniek met 485 bedden was bedoeld voor patiënten met een licht tot matig beloop van corona en zou in gebruik worden genomen ingeval de gewone klinieken overbelast zouden raken. Dit is echter nooit nodig gebleken.

Het zou slechts een kwestie van tijd moeten zijn voordat er waarschuwingen komen over de niet te overziene gevolgen van de Epsilon-variant. Het Griekse alfabet biedt immers nog 20 mogelijkheden – zonder de tussenproducten. India classificeert momenteel een nieuwe virusvariant, onofficieel “Delta plus” genoemd, als zorgwekkend.


Copyright © 2021 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...

KATS