Kabinet wil medisch beroepsgeheim doorbreken: ‘Ik wist niet dat Mengele nog leefde’

Het demissionair kabinet heeft een wetswijziging ingediend: de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) moet inzage kunnen krijgen in medische dossiers om na te gaan of aanbieders van preventief bevolkingsonderzoek zich wel houden aan wetgeving. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid zei dat deze doorbreking van het medisch beroepsgeheim ‘in het belang van de volksgezondheid is’.

Daarnaast wil het kabinet dat preventief bevolkingsonderzoek in uitzonderlijke gevallen niet hoeft te voldoen aan wetenschappelijke maatstaven. Het kabinet wil mensen bovendien kunnen verplichten deel te nemen aan de onderzoeken.

Wettelijke beperking van dit grondrecht

In de nota van wijziging, die in maart door Blokhuis naar de Tweede Kamer is gestuurd, valt onder meer te lezen: “Daarnaast is het bij nieuwe ziekten, zoals Covid-19, als regel zo dat er nog niet voldoende wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is. Daardoor kan de aanvrager van een vergunning onmogelijk aantonen dat het onderzoek naar wetenschappelijke maatstaven deugdelijk is. Voor dergelijke gevallen wordt in deze nota van wijziging een voorziening getroffen.”

En verder: “Deze voorziening is nodig om in uitzonderlijke situaties een vergunning te verlenen ondanks dat de wetenschappelijke deugdelijkheid niet kan worden beoordeeld of aangetoond.”

Normaal gesproken heeft iedereen recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer. Let op: “Deze nota van wijziging voorziet in een wettelijke beperking van dit grondrecht, namelijk het zonder toestemming van de betrokkene inzage krijgen in of gebruikmaken van gegevens over diens gezondheid.”

Vastgoedondernemer Erik de Vlieger reageert:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...