A.I. camera’s laten bij Canon in China enkel nog glimlachende werknemers toe

—————————————————————————————————————————————–

Tech pionier waarschuwde al in 2003 voor wereldwijde geoslavernij: Met GIS / GPS combi kunnen uw bewegingen overal en altijd worden gevolgd, zonder dat u het weet

—————————————————————————————————————————————–

De bekende tech-gigant Canon heeft voor zijn kantoren in China een ‘oplossing’ gevonden om het moraal van het personeel op te krikken: A.I. camera’s, die in gemeenschappelijke ruimten alleen nog glimlachende werknemers toelaten. Zo denkt het bedrijf ervan verzekerd te zijn dat zijn werknemers altijd blij en gelukkig zijn, of zich in ieder geval zo voordoen. Zoals bekend staat Canon bepaald niet alleen bij het toepassen van systemen waarmee het gedrag van werknemers tot op de seconde wordt gevolgd en waar nodig wordt ‘bijgestuurd’.

Programma’s die op de achtergrond monitoren wat je precies achter je PC doet en hoe hoog je productiviteit is; camera’s die exact in de gaten houden hoelang je uittrekt voor je middagpauze, en apps die op je telefoon worden geïnstalleerd, zodat je werkgever ook kan zien waar je je bevindt als je niet op kantoor bent. Dit soort dystopische toestanden zijn reeds allemaal realiteit, en zeker niet alleen in China.

Volgens academicus Nick Srnicek (King’s College London) worden werknemers ‘niet vervangen door algoritmes en kunstmatige intelligenties’, maar zorgen deze technologieën er wel voor dat werknemers hun best moeten doen om in de pas te blijven lopen met machines, in plaats van andersom, zoals tijdens de industriële revolutie in de 18e eeuw.

Workplace management

De ‘smile recognition’ camera’s bij Canon in China, die vorig jaar werden geïnstalleerd, waren onderdeel van een compleet pakket ‘workplace management’ maatregelen, maar kregen weinig aandacht van de media. Dat laat zien hoe normaal het inmiddels wordt gevonden dat werknemers permanent met technische middelen worden gecontroleerd en zo nodig aangestuurd.

Dat gebeurt ook in het Westen; zo perst Amazon echt alles uit zijn werknemers, onder andere door hun productiviteit bij te houden, en degenen die de ondergrens niet halen te ontslaan. Dat zorgde er vorig jaar voor dat in het bedrijf dubbel zoveel ernstige ongevallen gebeuren als gemiddeld.

Tech-bedrijven maken reeds ongevraagd inbreuk op uw privacy

In software (pakketten) zoals Microsoft 365 zitten ‘surveillance tools’ tegenwoordig standaard ingebouwd. Werkgevers kunnen op deze wijze alles zien wat een werknemer achter zijn computer doet (of juist nalaat) (1). En check uw eigen Windows 10 instellingen eens of niet standaard staat aangevinkt dat allerlei apps gebruik mogen maken van uw webcam en microfoon, toegang hebben tot uw locatie, of Microsoft automatisch telemetrische rapporten sturen van uw PC/app/browse geschiedenis.

Google en Apple doen dat overigens nog meer dan Microsoft. En wat te denken van Facebook, dat jarenlang privégegevens van gebruikers aan derde partijen beschikbaar stelde, en daar flink geld aan verdiende. Kortom: al het persoonlijke wat u op uw computer zet, loopt als u niet goed oplet of uw instellingen nooit checkt een risico via een of andere app uit te lekken.

Windows 11 (zoals een komende grote oktober update van Windows 10 – dat sowieso vanaf oktober 2025 niet meer zal worden ondersteund – zal worden genoemd) krijgt bijvoorbeeld een automatische detectiefunctie die ‘ziet’ wanneer u opstaat, waarna uw pc of laptop zich automatisch vergrendeld. Handig, hoeft u ook wat dit betreft niet meer uw hersenen te gebruiken… (Vanzelfsprekend zal ook deze functie uitgeschakeld kunnen worden).

Berovers van 82 jarige vrouw in Den Haag aangehouden dankzij beveiligingscamera

Natuurlijk is lang niet alle camera tech waarmee mensen in de gaten worden gehouden een bedreiging voor de privacy. Vandaag was er het bericht van een man in Den Haag die via een beveiligingscamera zag hoe zijn 82 jaar oude moeder door middel van een babbeltruc beroofd werd door drie vrouwen en een man. Hij schakelde meteen de politie in, die alle daders kon aanhouden.

Tech pionier waarschuwde al in 2003 voor geoslavernij

Maar dat we in sneltreinvaart in een technocratische samenleving met totale controle worden gedwongen zal waarschijnlijk niemand meer hoeven worden uitgelegd. Tech pionier professor James Dobson waarschuwde al in 2003 dat ‘zijn’ GIS (geographic information systems) technologie, die nog geen twee decennia later in praktisch ieder aspect van het moderne leven wordt toegepast, in combinatie met GPS wel eens de grootste bedreiging voor onze persoonlijke vrijheid kan worden.

‘Het baart mij zorgen dat iets wat ik geweldig vond een keerzijde heeft die tot geoslavernij kan leiden – de grootste bedreiging voor de vrijheid die we ooit in de menselijke geschiedenis hebben gekend,’ aldus Dobson. Door GIS en GPS te combineren – en die tech bestaat reeds – is het straks mogelijk dat onze bewegingen en verplaatsingen zonder ons medeweten overal en altijd kunnen worden gevolgd.

Elektrische schok om fout gedrag te corrigeren?

Als dat wordt gecombineerd met een armband, geïmplanteerde microchip of geïnjecteerde onderhuidse tattoo met daarin een transponder, dan kan aan mensen die bijvoorbeeld te ver buiten een bepaald gebied komen (denk aan lockdowns met reisrestricties), of hun huis verlaten op tijden dat het verboden is (avondklok), een elektrische schok worden toegediend.

‘Veel mensen denken dat dit een manier is om hun kinderen te beschermen,’ vervolgde Doboson, wijzend op de mogelijkheid dat ouders hun minderjarige kinderen hiermee 24/7/365 in de gaten kunnen houden. ‘Maar de meeste kidnappers zullen er geen enkele moeite mee hebben om een chip of armband van een kind af te snijden.’ (2)

Vorig jaar leek er even sprake te zijn van het invoeren van een verplichte (corona) app. Die vond uiteindelijk geen doorgang, maar de overheden werken inmiddels hard aan het in de toekomst verplicht maken van een test/vaccinatiepaspoort. Dobsons ‘geoslavernij’ is hoe dan ook heel erg dichtbij gekomen, al lijkt het nog wel even te gaan duren voordat ‘fout’ gedrag daadwerkelijk door middel van een elektrische schok zal worden gecorrigeerd.

 

Xander

(1) The Verge
(2) Technocracy News
(3) Afbeelding: Canon Information Technologies

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...