Er is 1,5 jaar zo goed als niets (!) gedaan om de IC-capaciteit te vergroten: ‘Bizar en crimineel’

“Ik vind het werkelijk waar onbegrijpelijk dat wij maandenlang allemaal maatregelen in Nederland hebben genomen om de IC-capaciteit te ontzien en dat er gewoon niks is geïnvesteerd in de handen aan het bed, dus in het personeel dat het doet,” zei IC-verpleegkundige Thomas Smits van het Amsterdamse UMC tegen NH Nieuws.

“We gingen op een gegeven moment beademingsmachines aanschaffen, maar dat spul was er eigenlijk wel,” voegde Smits toe. “Wat er niet is, dat zijn hoogopgeleide IC-verpleegkundigen en die worden níet aangetrokken en ook niet behouden. En ik begrijp daar echt helemaal niks van.”

Ongehoord

“Je ziet ook echt dat mensen een afweging maken tussen ‘wat kost het werk mij en wat levert het op’ en dat die mensen gewoon vertrekken,” aldus de verpleegkundige.

Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD) vindt het ongehoord dat er 1,5 jaar zo goed als niets is gedaan om de IC-capaciteit structureel te vergroten. “En dan straks in de herfst als het nieuwe griepseizoen begint het land wel weer op slot gooien om zo te voorkomen dat ‘we de zorg overbelasten’,” schrijft hij. “Bizar en crimineel.”

Geen bed extra

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zei onlangs teleurgesteld te zijn dat het niet is gelukt om de IC-capaciteit in Nederland structureel te vergroten. In de podcast Virusfeiten zei hij: “Het is heel frustrerend. We zijn een jaar verder en er is geen bed extra geregeld.”

Volgens de IC-baas is er onvoldoende personeel. Die uitspraak is opmerkelijk, aangezien Smits er dus op wijst dat er geen extra IC-verpleegkundigen worden aangetrokken. Begin oktober vorig jaar kreeg Gommers de vraag of de IC-capaciteit drastisch vergroot moet worden. Toen antwoordde hij: “Nee, want er is niks zo erg dat als wij straks IC-bedden hebben en allerlei personeel opgeleid, en er geen patiënten zijn. Dan verveel je je dood. Dat hou je niet lang vol.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...