Sigrid ‘de klimaatcrisis vraagt om grote keuzes’ Kaag pakt regeringsvliegtuig voor korte vlucht

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag in Luxemburg bijeen voor overleg. Minister Sigrid Kaag (D66) pakte het regeringsvliegtuig. Vliegtuigdeskundige Menno Swart spotte het toestel zondagavond. “Korte vlucht: het regeringsvliegtuig is inmiddels geland in Luxemburg,” twittert hij.

D66 maakte zich vorig jaar hard om korte afstandsvluchten te verminderen, schrijft Hart van Nederland. In het verkiezingsprogramma (2021) van de partij staat onder andere:

Voor korte vluchten introduceren we een hogere vliegbelasting. Zo wordt de trein het logische alternatief. Deze belasting daalt naar gelang vliegtuigen hun emissie reduceren. Ook vraagt de staat als aandeelhouder aan KLM om niet meer op deze bestemmingen te vliegen.

Voor de korte afstand krijgt de vliegtaks een verhoging, vanuit het idee dat schonere alternatieven een betere kans moeten krijgen. Daarna geldt het normale tarief, dat oploopt op basis van afstand, zodat de vluchten met de hoogste CO2-uitstoot ook de hoogste vliegtaks kennen.

En verder:

Zodra het mogelijk is gemaakt om slots te verdelen op basis van bestemming, reduceren we het aantal korte afstandsvluchten, waarbij de prijsstelling voor de beschikbare landingsrechten zo mogelijk wordt verhoogd met een gradueel stijgende korte-afstandsheffing. Hierdoor wordt een adequate bereikbaarheid per trein van een aantal belangrijke bestemmingen gestimuleerd, waardoor de trein een redelijk alternatief kan worden voor deze korte afstandbestemmingen.

Waarom ging Kaag dan niet met de trein naar Luxemburg?

Enkele tweets die ze eerder plaatste, opgesnord door Sander van Dam: “De klimaatcrisis vraagt om grote keuzes. Samen met Europa durft Nederland die keuzes te maken. Nu snel aan het werk om de doelen te realiseren. Voor mens en natuur.”

“De klimaatcrisis aanpakken is geen kwestie van ‘leuk’, het is een harde keuze die we maken voor ons welzijn en de welvaart. Of de klimaatontkenners dat nou ‘leuk’ vinden of niet.”

“Als goede leider loop je niet achter de troepen aan. Als we door blijven kabbelen, neemt de kansenongelijkheid toe en halen we de klimaatambities niet. De politiek moet weer leiderschap tonen.”

Zo ziet nieuw leiderschap eruit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...