Uitbraak van ‘winters’ RS-virus in zuidwesten van het land, ‘ongekende situatie’

“Ik heb dit nog nooit gezien. Het is echt heel bijzonder dat het virus er nu is”, zegt kinderarts en hoogleraar luchtweginfecties Louis Bont van het UMC Utrecht in het NOS Radio 1 Journaal.

Vooral in Rotterdam en andere gebieden in het zuidwesten van het land zijn veel meldingen van het virus. Heel jonge kinderen kunnen erg benauwd worden, een longontsteking krijgen en zelfs op de intensive care belanden.

In Nederland geen doden

Wereldwijd overlijden er veel kinderen aan het virus. “Maar in Nederland zeker niet, want we hebben hier de beste kinder-IC-zorg van de wereld”, zegt Bont.

Normaal gesproken hebben mensen weerstand opgebouwd doordat ze in aanraking zijn geweest met het RS-virus, maar vanwege de afstandsregels tijdens de coronapandemie is er anderhalf jaar lang geen immuniteit opgebouwd. Volgens Bont is nu sprake van een ‘uitgestelde RS-epidemie’. Bont verwacht desondanks niet dat het virus zich nog veel verder zal verspreiden.

Ouders krijgen het advies om extra waakzaam te zijn als hun kinderen verkouden zijn, vooral als het gaat om baby’s die jonger zijn dan twee maanden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...