Sophie in ‘t Veld (D66) over de Reset: als we denken dat Covid een crisis was – well, you ain’t seen nothing yet

Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) vroeg vandaag tijdens het debat over de staat van de Europese Unie aan Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66) wat er nou bedoeld wordt met de termen Build Back Better en Great Reset, waar de laatste tijd zoveel over te doen is geweest.

In ’t Veld zei dat het een vergissing is om te denken dat de coronapandemie voorbij is en dat we nu weer terug kunnen naar zoals het was. “Ik denk dat die pandemie juist genadeloos allerlei zwaktes in onze samenleving en in de manier waarop we de overheid hebben ingericht en de economie hebben ingericht, heeft blootgelegd.”

Well, you ain’t seen nothing yet

Ze voegde toe dat het coronaherstelfonds ‘een enorme kans’ geeft om dat anders te doen. “Ik zou dit als kans willen zien om te investeren in de toekomst en om echt onze economie en onze samenleving op een nieuwe leest te schoeien,” zei In ’t Veld. De Reset is volgens haar een kans om nu dingen te veranderen.

“Als we dit nog een tijdje laten aanslepen, dan gaan we weer terug in de oude routines tot aan de volgende crisis en als we denken dat Covid een crisis was – well, you ain’t seen nothing yet, want als we straks politiek met de klimaatcrisis moeten dealen, dan wordt het nog een stuk ingewikkelder,” zei het Europarlementslid.

Een beetje vaag

Van der Plas vond haar antwoorden ‘een beetje vaag’. “Wat betekent dat ‘anders doen’? Wat is dat dan? Of het nou complotten zijn of geen complotten zijn, het is wel iets wat leeft bij een deel van de samenleving,” zei ze.

In ’t Veld noemde het ‘opheffen van nationale barrières’, ‘sociale rechtvaardigheid’ en ‘strategische autonomie’. “Ik wil niet meer bij een volgende crisis volledig afhankelijk zijn van Amazon, Zoom, Google, Huawei de volgende keer. Ik vind dat wij onze eigen Europese reuzen moeten kweken die concurreren met de rest.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...