Ouders sturen mondkapjes van hun kinderen naar lab. Dit zijn de verontrustende resultaten

Een groep bezorgde ouders uit Florida heeft mondkapjes die waren gedragen door hun kinderen naar een laboratorium gestuurd voor onderzoek. Op vijf van de zes mondmaskers werden bacteriën, parasieten en schimmels aangetroffen. Op drie daarvan zaten gevaarlijke bacteriën die longontsteking veroorzaken, schrijft website Townhall.

Er werden géén virussen gedetecteerd. Wel bleken de mondkapjes 11 gevaarlijke ziekteverwekkers te bevatten:

 • Streptococcus pneumoniae (longontsteking)
 • Mycobacterium tuberculosis (tuberculose)
 • Neisseria meningitidis (meningitis, bloedvergiftiging)
 • Acanthamoeba polyphaga (keratitis, granulomateuze amoebe-encefalitis)
 • Acinetobacter baumannii (longontsteking, bloedinfecties, meningitis, resistent tegen antibiotica)
 • Escherichia coli (voedselvergiftiging)
 • Borrelia burgdoferi (veroorzaakt Lymeziekte)
 • Corynebacterium diphteriae (difterie)
 • Legionella pneumophila (veteranenziekte)
 • Staphylococcus pyogenes serotype M3 (ernstige infecties, hoge morbiditeit)
 • Staphylococcus aureus (meningitis, bloedvergiftiging)

De helft van de mondkapjes bevatte één of meer varianten van bacteriën die longontsteking veroorzaken. Een derde bevatte één of meer varianten van bacteriën die meningitis oftewel hersenvliesontsteking veroorzaken. Een derde bevatte gevaarlijke antibioticaresistente ziekteverwekkers.

Er werden ook minder gevaarlijke ziekteverwekkers aangetroffen die koorts, acne, schimmelinfecties, keelontsteking en parodontitis kunnen veroorzaken. De mondkapjes waren nieuw of net gewassen voordat ze 5 tot 8 uur werden gedragen.

De ouders namen contact op met het lab, het Mass Spectrometry Research and Education Center van de Universiteit van Florida, omdat ze bezorgd waren over de gevolgen van het dragen van mondkapjes.

Bijwerkingen en schadelijke effecten komen steeds meer aan het licht

Het Nederlandse Artsen Collectief, waar 1559 medici bij zijn aangesloten, is tegen een algemene mondkapjesplicht. Er is onvoldoende bewijs dat het dragen van een mondkapje door de algemene bevolking invloed heeft op de verspreiding van het coronavirus, stelt de organisatie. “Bijwerkingen en schadelijke effecten komen steeds meer aan het licht.”

Immunoloog Carla Peeters voegt toe: “Mondkapjes kunnen schadelijk zijn voor het immuunsysteem en de biodiversiteit. De kans op infecties, chronische ziekten en een afname van de vruchtbaarheid neemt toe. Voor een gezondere wereld is een ander beleid nodig.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...