Huisarts: ‘Wat ik heel kwalijk vind, is dat er gezegd wordt dat de coronavaccins veilig zijn’

Huisarts Els van Veen vindt het heel kwalijk dat de overheid zegt dat de coronavaccins veilig zijn. “Dat weten we niet,” zei ze aan tafel bij De Nieuwe Wereld. Ze voegde toe dat huisartsen ongeveer even goed zijn geïnformeerd over de vaccins als de gemiddelde Nederlander. “Dus bijna niet.”

“Ik vind de voorlichting beneden peil,” zei Van Veen in gesprek met Marlies Dekkers. In voorlichtingsfilmpjes beweert het RIVM: het is veilig en we weten zeker dat het niks met het DNA kan doen, dat kan allemaal niet. “Dat weet je niet. Zeg dan dat je het niet weet.”

Hier worden de mensen helemaal niet eens geïnformeerd

Ze vindt dat mensen goed geïnformeerd moeten worden. “We hebben de regel informed consent. Dus je vertelt iemand als je een medicijn geeft wat de voor- en nadelen zijn. Je maakt samen met de patiënt een afweging. Hier worden de mensen helemaal niet eens geïnformeerd.”

Huisarts Van Veen zei ook dat dit in wezen fase 3 van het onderzoek is en dat bijwerkingen niet nauwkeurig worden gemonitord.

“En ik vind het heel erg dat nu ook de kinderen opgeroepen worden en dat geroepen wordt: daar is het veilig voor. Nee, zeker voor kinderen niet.”

Het gebeurt haastig en onzorgvuldig

Van Veen was al ongerust, maar is sinds de start van de vaccinatiecampagne tegen corona eigenlijk alleen maar ongeruster geworden. “Het gebeurt haastig en onzorgvuldig,” zei ze eerder bij de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020. “De mensen die momenteel worden ingeënt, doen eigenlijk mee aan een onderzoek.”

Ze maakt zich ook grote zorgen over de sterfgevallen die vrijwel dagelijks kort na vaccinatie optreden. “Er wordt dan steeds gezegd dat al die mensen onderliggend lijden hadden. Ik vind dat onzorgvuldig en oneerlijk, want als je met onderzoek bezig bent moet je zeker weten dat het niet aan het vaccin ligt.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...