Kamerlid Agema haalt uit naar RIVM: ‘Wees eerlijk als je mensen wilt overhalen tot vaccinatie’

Tweede Kamerlid Fleur Agema (PVV) heeft een opmerkelijke ontdekking gedaan. In de uitnodigingsbrief die mensen krijgen voor de coronavaccinatie valt te lezen: “Het RIVM houdt bij welke mensen welke vaccinaties krijgen. Als u dat goed vindt, ontvangt het RIVM informatie over uw vaccinatie. Dat is belangrijk want dan weet het RIVM hoeveel mensen een vaccinatie kregen. Hoe meer mensen een vaccinatie hebben gekregen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en mensen ziek kan maken.”

Klopt die stelling wel? Agema stuitte daarnaast op een document van de Gezondheidsraad dat dateert van 20 mei. Daarin schrijft de raad dat zij het waarschijnlijk acht dat vaccinatie in meer of mindere mate bijdraagt aan het voorkomen van infecties bij anderen. De Gezondheidsraad voegt daar meteen aan toe: “Er is echter meer onderzoek nodig om te bepalen in welke mate en onder welke omstandigheden vaccinatie virusoverdracht kan tegengaan en welke factoren hierop van invloed zijn.”

Het is dus goed mogelijk dat vaccinatie onder bepaalde omstandigheden de virusoverdracht níet tegengaat. In de uitnodigingsbrief stelt het RIVM onomwonden dat vaccinatie ervoor zorgt dat het virus zich minder kan verspreiden en minder mensen ziek worden. Het is nog maar de vraag of dat zo is.

Agema haalt uit naar het RIVM: “Wees eerlijk als je mensen wilt overhalen tot vrijwillige vaccinatie.”

Op de website van de Rijksoverheid staat bovendien dat ‘iemand die gevaccineerd is het virus alsnog kan overbrengen’. Het gaat om de pagina ‘corona en de regels voor winkeliers’, die is aangemaakt in verband met de heropening van winkels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...