GB News van start als nieuwe omroep, ‘echt een nieuw geluid voor de Britten’

“Welkom bij de start van GB News, de Britse nieuwszender die het nieuws brengt dat voor u belangrijk is en die een stem geeft aan hen die zich buitenspel gezet voelen of zelfs de mond gesnoerd.” Met die woorden formuleerde Andrew Neil gisteravond het doel van zijn nieuwe omroep, de eerste in 24 jaar voor het land.

In zijn openingsmonoloog om 20.00 uur zei de oud-BBC-coryfee dat het tijd is “het nieuws anders te gaan doen”, rechts van het midden, zonder “grootstedelijk navelstaren” of “slaafs volgen van de media-agenda”, en zeker zonder de afrekenmentaliteit die volgens hem heerst onder “de elite”. De zender wordt al getypeerd als de Britse variant van het Amerikaanse Fox News.

“Het is echt een nieuw geluid”, zegt correspondent Tim de Wit. “Zenders als BBC of Sky blijven neutraal, GB News zoekt echt het randje op door een duidelijk profiel te kiezen. Neil springt in dat gat in de markt.”

Neil beloofde ‘doorgeschoten politieke correctheid’ te belichten in het programmaonderdeel Woke Watch en gaat op zoek naar linkse vooringenomenheid in de media. Hij zei verder dat GB News expliciet aandacht zal hebben voor goednieuwsverhalen en uitgesproken trots blijft op Groot-Brittannië: “We zullen niet vergeten waar de B in onze naam voor staat.” De vormgeving geïnspireerd op de Union Jack onderstreept dat.

Zo trapte Neil de eerste avond van de nieuwszender af:

Nieuwe omroep gelanceerd in Groot-Brittannië

GB News heeft een budget van 25 miljoen pond. “Er wordt veel geld tegenaan gegooid om met bekende persoonlijkheden kijkers te trekken”, zegt De Wit. “En Neil was niet alleen een van de topinterviewers van de BBC, hij was met Rupert Murdoch indertijd ook de drijvende kracht achter Sky. Nu wil hij het medialandschap weer opschudden.”

Op de eerste avond introduceerde Neil vooral zijn nieuwe collega-presentatoren, vaak personen met een uitgesproken rechtse signatuur. Journalisten die bij Sky, ITV of de BBC zijn weggekaapt, maar ook Sun-columnist Dan Wootton en oud-prominenten uit de Brexit Party, zoals mediapersoonlijkheid Michelle Dewberry.

Bij de première gisteravond ging niet alles vlekkeloos: soms was het beeld niet scherp en de microfoon van een spreker viel uit. Ironisch, schamperde de linkse Independent, voor een zender die het ongehoorde volksdeel wil laten horen.

Ik heb er genoeg van dat er nog maar één geaccepteerde mening wordt toegestaan, en onze kijkers ook.

Michelle Dewburry (GB News)

Na de vriendelijke introducties werden tijdens de eerste uitzendingen al gelijk wat nieuwsthema’s behandeld. Een zwarte presentator noemde het knielen van EK-voetballers elitaire symboolpolitiek, columnist Wootton voer uit tegen de waarschijnlijke verlenging van de lockdown en Dewberry pleitte tegen cancelculture.

“Er is tegenwoordig nog maar één geaccepteerde mening toegestaan, en als je je daar niet aan houdt, moet je verdwijnen”, vertelde ze tegen Neil over haar drijfveren. “Daar heb ik genoeg van en onze kijkers ook.”

‘Geen Fox News’

Neil (72) had eerder in een interview met de Radio Times beredeneerd dat de Britten snakken naar dit geluid. “Als je je ogen dicht doet en luistert naar Sky, BBC of zelfs ITV News, weet je niet welke je aan hebt staan. Wij worden hopelijk wat rebelser en brengen leven in de brouwerij.”

De vergelijking met Fox News gaat volgens hem mank. Die zender is volgens hem gezwicht voor nepnieuws, desinformatie en complotdenkers. “Ik ben mijn hele leven een serieus journalist geweest die het hele politieke spectrum op de korrel nam, waarom zou ik dat te grabbel gooien?”

Tim de Wit zegt over de vergelijking met Fox: “GB News wordt echt neergezet als een degelijk journalistiek product van gerenommeerde makers, maar op de eerste avond was het vooral heel opiniërend. Zo nam Wootton expliciet stelling tegen de lockdown en werd Nigel Farage ook opgevoerd als scepticus, zonder dat voors en tegens tegen elkaar werden afgezet. Dan is de link met Fox snel gelegd, waar Tucker Carlson eerst zijn zegje doet en gasten die mening vervolgens bevestigen. Ik ben benieuwd of dat de lijn wordt.”

Gemengde reacties

De reacties op de eerste avond vallen in twee kampen uiteen. De linkse Guardian typeerde de avond als doodsaai en voorspelde dat het media-experiment maar een jaar zou duren. The Independent vraagt zich af hoeveel mensen voorbij RT en Al Jazeera in de zenderlijst zullen zappen om GB News te vinden.

In een commentaar betoogde de krant bovendien dat Neil en de zijnen een stroman opwerpen: het is met hoor en wederhoor niet zo erg gesteld als zij doen voorkomen. “Er zijn zeker sommige meningen waar reguliere media geen aandacht aan schenken, maar dat is omdat ze wetten overtreden, op het randje van racisme zitten of gevaarlijk voor de gezondheid zijn.”

De meer rechtse Daily Telegraph denkt evenwel dat GB News een over het hoofd gezien segment kijkers kan trekken, die de kinderziektes van de eerste avond wel zullen vergeven. “Vergeet die schoonheidsfoutjes, GB News spreekt hun taal.”

De Wit vraagt zich vooral af of GB News echt een nieuw geluid biedt. “Neil creëert een beetje een sfeertje door het te hebben over ongehoorde meningen, maar dat is een geluid dat je hier al heel erg terughoort in de tabloids, de grootste kranten van het land. Ook kan iedereen tegenwoordig via sociale media zijn mening kwijt.”

“Ik ga op een rustig moment zeker eens kijken wat er voorbijkomt. Ik ben benieuwd of de Britten gevoelig zijn voor deze manier van tv-maken.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...