Capillair leak syndrome bloedziekte – Een andere bijwerking van AstraZeneca’s COVID-19 vaccin

Het veiligheidscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft een nieuwe bloedziekte toegevoegd aan de potentiële bijwerkingen van het vaccin van AstraZeneca dat in Europa als Comirnaty herdoopt is – het Capillair Lek Syndroom.

Het EMA heeft het syndroom toegevoegd aan de lijst van mogelijke bijwerkingen van de COVID-19 injectie van AstraZeneca, terwijl de regelgevende instantie ook meldingen van hartontsteking bij ontvangers van het vaccin onderzoekt.

Capillair leak syndrome is een aandoening die wordt gekenmerkt door herhaaldelijke opflakkeringen van massale lekkage van plasma uit bloedvaten naar naburige lichaamsholten en spieren. Dit resulteert in een scherpe daling van de bloeddruk, wat kan leiden tot pijn, misselijkheid en vermoeidheid of, in het ergste geval, orgaanfalen, beroertes en de dood.

Het bureau zegt dat het veiligheidscomité een grondige evaluatie heeft uitgevoerd van zes gemelde gevallen van de aandoening bij ontvangers van het AstraZeneca COVID-19 vaccin, waarvan tot eind mei meer dan 78 miljoen doses in de EU en het VK waren toegediend.

“De meeste gevallen deden zich voor bij vrouwen en binnen vier dagen na de vaccinatie”, aldus het EMA.


Copyright © 2021 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...