Grapperhaus over buitensporig politiegeweld: ‘Geen enkele aanleiding voor buitenparlementaire onderzoekscommissie’

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus zei donderdag tijdens het politiedebat naar aanleiding van vragen van Gideon van Meijeren (FVD) over buitensporig politiegeweld ‘geen enkele aanleiding te zien’ voor een buitenparlementaire onderzoekscommissie.

“Ik vind dat de politie in ons land zeer adequaat, beheerst optreedt bij alle soorten demonstraties. Er is geen sprake van ongelijke behandelingen van categorieën demonstranten,” beweerde Grapperhaus.

Van Meijeren confronteerde de minister met het feit dat ‘er wel degelijk zeer grof fysiek geweld is gebruikt’ tegen vreedzame demonstranten. Grapperhaus reageerde vervolgens: “Ik distantieer mij van de gedachte dat er zeer wreed fysiek geweld gebruikt wordt tegen demonstranten.” Hij herhaalde dat onze politie ‘zich uiterst beheerst en adequaat opstelt’.

De Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020 schrijft in een reactie op de uitspraken van Grapperhaus: “We zullen de minister deze maand confronteren met 80 agenten en honderden mishandelde demonstranten!”

Op de website van de BPOC2020 staan op dit moment 80 transcripties van politieverhoren. Een rapport hierover wordt binnenkort gepubliceerd. Tijdens de presentatie van het rapport zullen 80 gewetensbezwaarde agenten in de openbaarheid treden. “Het rapport zal een verbijsterend patroon onthullen van misstanden binnen het politiekorps,” aldus de commissie.

Mijn collega zei: dat wordt weer wappierammen

Enkele citaten uit de verhoren: een gewetensbezwaarde agent en ME’er uit Amsterdam: “Hier ben ik niet voor bij de politie gegaan. ’s Ochtends werd er al lol gemaakt: we gaan wappies meppen!”

“Mijn collega zei: dat wordt weer wappierammen. Misschien mag ik wel op ’t kanon, aluhoedjes spuiten,” liet een gewetensbezwaarde ME’er uit Den Haag weten. “Een gevleugelde uitdrukking is: geen beklap betekent een nekklap,” zei een agent uit Utrecht. “Ik lig ’s avonds huilend in bed.”

Nog een ME’er uit Amsterdam: “Ik heb er nachtmerries van. Letterlijk. Maar je moet wel. Anders denken ze dat je ‘er ook zo één bent’. Ik probeer zachtjes te slaan, maar laatst zei een collega: rammen die hap, ze verdienen het!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...