Nieuwe studie: Hydroxychloroquine had honderdduizenden levens kunnen redden

De studie volgde 255 COVID-19 patiënten die intubatie nodig hadden tijdens de eerste twee maanden van de pandemie. Degenen die een verhoogde dosis Hydroxychloroquine samen met azitromycine kregen, hadden een 100 procent hogere overlevingskans.

In een interview op Fox News wordt Dr. Stephen Smith, een van de auteurs van de studie, geïnterviewd en heeft met eigen ogen gezien hoe Hydroxychloroquine een verschil maakte. De reden waarom velen het middel verwierpen, is volgens hem wellicht de wijdverbreide angst, maar ook “vreemde politieke redenen” die hij nooit zal begrijpen.

Ondanks het gunstige effect op COVID-19 is het in de VS sinds december verboden om het voor dat doel te gebruiken. Als de houding tegenover Hydroxychloroquine anders was geweest, hadden veel van de bijna 600.000 Amerikanen die tijdens de pandemie stierven, gered kunnen worden, merkt Smith op.

In Nederland gestopt

In Nederland waren Hydroxychloroquine (HCQ) en chloroquine (CQ) aanvankelijk opgenomen als mogelijke medicamenteuze behandeling van volwassen COVID-19 patiënten buiten het ziekenhuis. In maart waarschuwden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) artsen die Coronapatiënten nog steeds medicijnen voorschrijven die in strijd zijn met de officiële behandeladviezen, een boete kunnen verwachten.

Verschillende Nederlandse studies beweerden dat het geneesmiddel het verloop van de ziekte niet of nauwelijks verschil maakten bij niet-gehospitaliseerde (verdachte) COVID-19 patiënten.

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu concludeert:

“Op 3 maart 2020 is het document ‘Geneesmiddelbehandelingsopties voor patiënten met COVID-19 (infecties met SARS-CoV-2)’ gepubliceerd op de website van de Nederlandse StichtingWerkgroepAntibioticabeleid (SWAB). Op basis van een 7-stappen-analyse van de literatuur werden hydroxychloroquine (HCQ) en chloroquine (CQ) aanvankelijk in het SWAB-document opgenomen als mogelijke medicamenteuze behandelingen voor gehospitaliseerde volwassen COVID-19-patiënten. De afgelopen weken zijn echter de resultaten gepubliceerd van verschillende onderzoeken naar de effectiviteit van behandeling met HCQ en CQ bij patiënten met COVID-19. Op basis van deze resultaten concluderen wij dat er onvoldoende bewijs is om HCQ en CQ als zinvolle behandelingsopties te beschouwen bij patiënten met COVID-19. Klinisch relevante QTc-verlenging treedt op bij ten minste 1 op de 10 COVID-19 patiënten die met HCQ of HQ worden behandeld”.

In een artikel heeft Frontnieuws het lugubere spel achter het verbod op Hydroxychloroquine in de VS beschreven waarbij verschillende hooggeplaatste bureaucraten en wetenschappers betrokken waren.


Copyright © 2021 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...