Kritiek op Gommers om uitspraak over IC-opnames: ‘Welnee, niets ongelooflijks aan’

“Het is ongelooflijk. Een maand geleden hadden we nog een piek, nu is het aantal IC-opnames met 60 procent gedaald,” zei IC-chef Diederik Gommers zondagavond in de talkshow Humberto. “Tuurlijk wisten we dat dit eraan zat te komen, maar als je het dan ook echt ziet gebeuren, word ik daar echt heel enthousiast van,” aldus Gommers.

“Als we erin slagen om in Nederland een vaccinatiegraad van 75 procent te halen, dan blijft het reproductiegetal onder de één,” voegde hij toe.

Vorig jaar was de daling spectaculairder zonder vaccinaties

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care krijgt op social media veel kritiek op zijn uitspraken. Er wordt op gewezen dat er vorig jaar zonder vaccin sprake was van een spectaculairdere daling in mei en juni.

“Welnee, niets ongelooflijks aan. Corona is seizoensgebonden. Ieder jaar krijgen we een golfje, gelijk bij influenza,” twittert het Zeeuwse Statenlid Martin Bos (FVD).

Huisarts Els van Veen voegt toe: “Halló, Diederik Gommers, vorig jaar was de daling op de IC spectaculairder zonder vaccinaties. Zou u zich kunnen beperken tot zorgen dat er voldoende IC-bedden zijn? Dus niets zeggen over de noodzaak van vaccinaties, mondkapjes en lockdown?”

 

Verkoudheidsvirus

Het is opmerkelijk dat de IC-chef deze uitspraken doet, aangezien hij enkele maanden geleden nog aangaf dat corona een – seizoensgebonden – verkoudheidsvirus is. Maandag 12 april zei hij in het NPO-radioprogramma 1 op 1:

“De IC zat voor de Covid in januari 2020 ongeveer rond de 1000 bedden. Ik denk echt dat we richting die 1350 moeten zijn als wij daadwerkelijk op de achtergrond nog steeds Covid zullen hebben in de wintermaanden, want het is een verkoudheidsvirus. En of dat voldoende is, daar moeten we de komende zomer hard aan gaan rekenen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...