Wie heeft de video’s van ineenstortende mensen in Wuhan in scène gezet?

Reeds medio maart 2020 betoogde swprs.org dat de situatie rond het coronavirus aspecten leek te vertonen van een mogelijk ernstige pandemie, een massapsychose en een psychologische (d.w.z. propaganda) operatie, bericht europereloaded.com.

Sinds het begin van de pandemie vragen sommigen zich af of de beruchte video’s van “ineenstortende mensen in Wuhan”, die eind januari 2020 opdoken (zie hierboven), in feite in scène waren gezet door de Chinese regering om het Westen angst aan te jagen en tot lockdowns en zelfvernietiging aan te zetten. Immers, zo wordt beweerd, dergelijke gebeurtenissen zijn later tijdens de pandemie nergens anders vertoond.

Videocompilatie: “Coronavirus doet mensen neervallen op straat” (TomoNews US, 3 februari 2020)

Zo titelde de Britse krant The Guardian op 31 januari 2020: “Een man ligt dood op straat: het beeld dat de Wuhan coronavirus crisis vastlegt”. Een week eerder titelde de Britse Express: “Coronavirus horror: Beelden van sociale media tonen besmette inwoners van Wuhan ‘gedragen zich als zombies’”.

Maar een analyse van deze video’s en hun context toont het volgende aan:

  1. In tegenstelling tot beweringen dat er “tientallen” of zelfs “honderden” van dergelijke video’s waren, waren er slechts een tiental van dergelijke video’s, die op verschillende plaatsen en in verschillende combinaties werden getoond.
  2. De meeste van deze video’s hadden werkelijk niets met covid te maken. In plaats daarvan toonden deze video’s dronken mensen, daklozen (zelfs in andere Chinese steden), verkeersongevallen, niet nader omschreven medische noodgevallen, en zelfs door de Chinese autoriteiten georganiseerde trainingsoefeningen.
  3. Vanwege de gelijktijdige uitbraak van het virus droegen de eerste hulpverleners in Wuhan vaak al beschermende uitrusting (de beroemde witte bio-gevaarpakken). Voor omstanders en voor de mensen die de video’s uploadden en deelden, kan het er dus hebben uitgezien als echte “plotselinge sterfgevallen door het coronavirus”.
  4. In veel gevallen suggereerden of beweerden titels, bijschriften of commentaren dat de video’s “plotselinge sterfgevallen door het coronavirus” toonden, maar in geen enkel geval werd dit bevestigd of beweerd door de Chinese autoriteiten. In feite werden verschillende van deze video’s al snel ontkracht door westerse “factcheckers”.
  5. Het lijkt erop dat de meeste van deze video’s internationaal werden gedeeld, niet door mensen die dicht bij het Chinese regime staan, maar door mensen en groepen die zich verzetten tegen het Chinese regime (bijv. door “Voice of Hong Kong” en “Badiucao”), die wilden aantonen dat het Chinese regime de controle had verloren. De bovenstaande videocompilatie werd bijvoorbeeld gepubliceerd door het in Taiwan gevestigde nieuwsplatform TomoNews US.

Als op een van deze video’s werkelijk iemand te zien was die instortte als gevolg van het coronavirus, kan dat het gevolg zijn van een plotselinge hartstilstand veroorzaakt door virale myocarditis (hartspierontsteking), of een zware hartaanval, beroerte, of embolie. Dergelijke gevallen zijn ook in de VS en in Duitsland waargenomen.

16 Amerikaanse deelstaten volgen nu de wetenschap – stoppen lockdowns en mondskapjesplicht

Verder is het opmerkelijk dat de eerste Engelstalige vermelding van de vermeende “Chinese klokkenluider-arts” Li Wenliang (die later overleed of verdween) afkomstig was van “China Change”, een “NGO” die wordt gefinancierd door de Amerikaanse National Endowment for Democracy (NED), een door de Amerikaanse regering gecontroleerde (ER: CIA-gelinkte) entiteit die oppositiegroepen in vijandige landen sponsort. (ER: Met andere woorden, de westerse Deep State).

Dit zou er opnieuw op kunnen wijzen dat westerse staatsactoren hebben geprobeerd om gebruik te maken van de situatie in China, of hebben geprobeerd om China te “framen”.

Hoewel uit antilichaam-gegevens blijkt dat in april 2020 het coronavirus buiten de stad Wuhan en de provincie Hubei bijna niet meer voorkwam (ondanks binnenlandse reizen in januari 2020), heeft China herhaaldelijk lokale uitbraken gekend en blijft het extreme lockdown- en quarantainemaatregelen opleggen.

Concluderend is er momenteel geen bewijs dat de “instortende mensen” video’s van januari 2020 een “Sun Tzu-stijl” Chinese psyop waren. In plaats daarvan kunnen ze deel hebben uitgemaakt van de “massapsychose” in die tijd, aangewakkerd door clickbaiters en hoaxers en westerse media, of ze kunnen deel hebben uitgemaakt van een westerse psyop tegen China, de westerse bevolking, of beide.

Addendum: Chinese maatregelen, zoals desinfectie van openbare ruimten, de bouw van speciale veldhospitalen en quarantainevoorzieningen, en vroegtijdig gebruik van beademingsapparatuur, waren gebaseerd op epidemiebestrijdingsplannen die na de SARS-epidemie van 2003 waren ontwikkeld en gericht waren op het voorkomen van aërosoloverdracht. Hoewel deze maatregelen extreem en deels ondoeltreffend waren, maakten ze waarschijnlijk ook geen deel uit van een misleiding.

Videocompilatie: “Coronavirus doet mensen neervallen op straat” (TomoNews US, 3 februari 2020)

Copyright © 2021 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...