Russische onderminister van Defensie waarschuwt: voor onze ogen vormt zich een ‘nieuwe wereldorde’

We zien op dit moment een ‘nieuwe wereldorde’ gevormd worden waarbij landen een kant kiezen in een nieuwe Koude Oorlog. Dat zei de Russische onderminister van Defensie Aleksandr Fomin in gesprek met RT.

De zender sprak met Fomin in aanloop naar de conferentie over internationale veiligheid in Moskou van 22 tot 24 juni. Zo’n 50 landen nemen deel aan de conferentie. Landen mogen deelnemen ongeacht hun huidige relatie met Rusland, zei Fomin.

“We laten niet alleen onze partners, maar ook onze tegenstanders aan het woord,” aldus de Russische onderminister. Hij zei dat dergelijke bijeenkomsten belangrijk zijn nu de ‘oude’ wereld uit elkaar brokkelt.

‘Wij’ en ‘zij’

“We zien op dit moment een nieuwe wereldorde ontstaan. We zien dat landen geneigd zijn om zich te laten meesleuren in een nieuwe Koude Oorlog. De landen worden onderverdeeld in ‘wij’ en zij’, waarbij ‘zij’ worden aangeduid als vijanden.”

“Het bestaande systeem van internationale betrekkingen en het veiligheidskader wordt systematisch vernietigd. De rol van internationale organisaties als instrumenten van collectieve besluitvorming op het gebied van veiligheid wordt beperkt.”

Nieuwe wapensystemen

De afgelopen jaren zijn meerdere internationale verdragen beëindigd. Uitzondering op de regel is het kernwapenverdrag tussen de Verenigde Staten en Rusland, dat onlangs met vijf jaar werd verlengd.

De opkomst van nieuwe wapensystemen en inspanningen van sommige landen om oorlog te voeren op plekken waar dat nog nooit gebeurd is, versnelt de opkomst van een ‘nieuwe wereldorde’. De Russische onderminister doelde daarmee op de ruimte en cyberspace.

[Infowars via RT]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...